662 poze   77128 vizite

INCUBARE OUA

Informatii despre incubarea oualelor
Pasii care determina procesul de incubare.



Recoltarea oualelor.

Recoltarea oualelor se face de maxim 3-4 ori pe zi pentru evitarea contaminarii ambientale.
Alegerea oualelor pentru incubat :
Inlaturarea oualelor crapate,murdare,cu malformarii,prea mici sau prea mari.
Inlaturarea oualelor cu galbenus dublu.
Ouale nu trebuiesc spalate deoarece va fi inlaturat stratul protector al oului.

Dezinfectia oualelor
Tratament prin fumegatie cu formol gazos ( tratament preferential)
Tratament cu UV ( tratament mai putin eficace)
Tratament cu Ozon ( tratament mai putin eficace)
Nebulizare cu apa oxigenata ( tratament mai putn eficace)
Racirea
Practica foarte importanta, din cauza ca sub 26 °C diviziunea celulara a embrionului incetineste si se opreste la 21 °C.
Racirea oualor trebuie facuta la 21°C pana la patru ore de la depunerea oului (diviziunea celulara continua timp de 5 ore de la depunere, crestere procentual mortalitatea embrionara precoce).
Stocarea
Dupa procedeul de dezinfectare si racire, ouale vor fi depozitate intr-un spatiu cu temperatura intre 13-15 °C si umiditate de 75 - 80 %.
Ouale pentru incubat nu trebuie sa fie mai proaspete de 3 zila si mai vechi de o saptamana.
De retinut !
Embrionul moare la – 2 °C si organele sale incep sa se dezvolte in mod neregulat de la 27 °C.
Pentru rezultate cat mai bune de incubare in ziua precedenta a punerii oualelor in incubator, ouale trebuiesc transferate intr-o camera incalizitala la 34 °C, apoi in incubator unde suporta o noua dezinfectie.
Pocesul de incubare a oualelor.

Pregatirea incubatorului
Pregatirea incubatorului trebuie facuta cu 2-3 zile inainte de inceperea procesului de incubatie.
Se regleaza temperatura si umiditatea pentru a nu pune in pericol ouale.
Reglajele facute in perioada in care ouale sunt in incubator pot prelungi sau scurta perioada embrionara si cu siguranta vor scade ecloziunea.
Daca folositi un incubator de oua automat, sistemul de intoarcere va fi verifica inainte de punerea oulelor.

2. Temperatura si umiditatea.
Temperatura din incubator trebuie sa fie intre 38 si 38.5 °C.
Scaderile de temperatura din incubator in perioada clocitului, datorate caderilor de curent, termostat defect sau o incalzire defectuoasa, nu au efect negativ cu conditia ca temperatura din incaperea in care se afla incubatorul sa nu scada sub 26-27 grade.
O temperatura permanent de peste 39 grade, duce la moartea tuturor embrionilor datoarita coagularii albusului iar o temperatura constanta de sub 38 grade Celsius taraganeaza termenul iesirii din ou a puilor si reduce mult numarul puilor nascuti vii(cu intre 15-25% fata de numarul initial de oua fertile introduse in incubator)
Umiditatea aerului din incubator in primele 14-15 zile trebuie sa fie de 55 - 60 %. Incepand cu a 15 - a zi umiditatea trebuie ridicata la 90 - 100 % cu ajutorul unui pulverizator umplut cu apa calduta, stropind abundent peretii incubatorului si ouale chiar daca primii pui deja au spart coaja, pentru a ajuta puii sa iasa din gaoace.
3. Intoarcerea oualelor.
In primele 2 - 3 zile ouale ale incubatiei ouale nu vor fi intoarse deoarece in aceasta perioada se formeaza reteaua foarte fina de vase sanguine si de asemenea inima embrionului.
Incepand cu a 3 - 4 zi vom intoarce ouale de cel putin 2 ori pe zi ( dimineata si seara ) pentru a impiedica lipirea embrionului de pielita oului si pentru clocirea uniforma de jur imprejur a oualor.
In ultimele 3 zile ( depinde de specie ) ne vom opri din a intoarce ouale deoarece puiul deja format si-a luat pozitia pentru iesirea din ou si nu trebuie sa fie deranjat.
4. Eclozarea puilor.
In primele 8 ore de la iesirea puilor este recomandat sa nu se deschida capacul incubatorului, deoarece se va schimba temperatura si umiditatea din incubator, si ar afecta iesirea puilor.
Dupa primele 8 ore adunam puii iesiti si uscati si ii mutam intr-o maternitate in care vom avea in primele zile o temperatura apropiata cu cea din incubator.
Puii care au iesit si nu sunt complet uscati trebuiesc lasati in incubator
Cojile goale vor fi scoase din incubator
Ouale ramase vor fi verificate pentru a ajuta puii care au ciocnit si nu au reusit sa iasa.
In primele 8 ore de la iesirea puilor din ou este de preferat sa nu deschidem usa incubatorului, pentru ca s-ar schimba umiditatea si temperatura ceea ce ar afecta iesirea puilor . Dupa 8-10 ore dupa ce au iesit primii pui din gaoace trebuie efectuat un control, adunarea puilor iesiti si uscati si asezarea lor intr-o cutie pregatita dinainte. Puii care sunt proaspat iesiti si nu sunt uscati trebuie bagati inapoi in incubator. Toate cojile goale trebuie scoase din incubator. Ouale ramase trebuie verificate pentru a ajuta puii care au ciobit oul dar nu au reusit sa iasa, insa trebuie ajutati numai acei pui care au absorbit tot sangele si au retras sacul vitelin, deci nu trebuie sa va grabiti.Dupa alte 8-10 ore se face al doilea control.

Incaperea unde este tinut incubatorul pe perioada incubatiei trebuie sa aibe o temperatura constanta.Nu incepeti incubarea daca incubatorul nu ajunge la temperatura si umiditatea optima.



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.