T -Incubarea oualor Recoltarea ouălor pentru incubaţie
De la găinile care se vor recolta ouă pentru incubaţie pregătirea perechilor (formarea familiilor) se va face respectând raportul între sexe (acesta trebuie să fie corespunzător cerinţelor fiecărei rase sau hibrid aviar în parte), în medie un cocoş la 8-10 găini. Pentru incubaţie se vor recolta ouă, numai de la păsări sănătoase, care au fost vaccinate corespunzător. Găinile de la care se recoltează ouă pentru incubaţie ar trebui să fie vaccinate, cel puţin contra psedopestei aviare şi a bursitei infecţioase aviare. Puii rezultaţi din ouăle acestor păsări, în urma incubaţiei vor fi protejaţi în primele 10-12 zile de viaţă. Având în vedere temperaturile joase de la şfârşitul iernii - începutul primăverii, se recomandă ca recoltarea ouălor de incubaţie, să se facă cât mai curând posibil după producerea acestora. Depozitarea ouălor se va face în cofraje (pentru a se evita spargerea), într-o încăpere răcoroasă, după ce în prealabil ouăle cu coajă subţire, rugoasă sau fisurată au fost îndepărtate. Ouăle pot fi depozitate şi stocate la temperatura de 10-15ºC, şi umiditate de 70%, câteva zile, fără să-şi piardă calităţile de incubaţie. În incubatoare, indiferent de capacitatea de ecloziune, se recomandă a nu fi utilizate ouă de colectură (provenite din mai multe surse), deoarece este suficient ca un singur ou contaminat microbian să ajungă în incubator, ca să compromită întreaga serie, pusă la incubat.
Pregătirea incubatorului Înaintea introducerii ouălor la incubaţie, în incubator se va face curăţenie şi dezinfecţie. Dezinfecţia se va face prin crearea unei atmosfere cu vapori de formol, care să distrugă flora microbiană. Această atmosferă se realizează dintr-un amestec de aldehidă formică 40% şi permanganat de potasiu. Se calculează la 1 metru cub de incubator câte 50 ml de aldehidă formică 40% şi 35 g permanganat de potasiu. Soluţia se pune în tăvi şi se introduce în incubatorul încălzit la 38ºC. Se închide incubatorul 40 de minute, se face după aceea aerisirea lui şi abia apoi se vor introduce ouăle la incubaţie. Pe toată perioada de ecloziune se vor urmări zilnic parametrii de incubaţie (temperatură, umiditate, ventilaţie) şi se va interveni, dacă este cazul, pentru remedierea grabnică a deficienţelor. Temperatura medie optimă, în jurul oului pus la incubat, trebuie să fie de 37,5-38ºC, ceva mai ridicată la început şi puţin mai scăzută la sfârşitul perioadei de incubaţie. De asemenea, pe tot parcursul incubaţiei, ouăle vor fi întoarse în incubator, şi se va face mirajul la 9-10 zile de incubaţie. Temperatura în încăperea în care este plasat incubatorul trebuie să fie între 20-22ºC, iar umiditatea aerului de 60-70%. De asemenea pentru a realiza un procent de ecloziune cât mai mare de la o cloşcă (peste 70%) sau de la fiecare serie de ouă pusă la incubator, trebuie să se ţina cont de urmatoarele aspecte: – starea de sănătate a păsărilor; – raportul de sexe (un cocoş la 10-12 păsări, un răţoi la 5-7 raţe, un gâscan la 3-4 gâşte, un curcan la 12-15 curci); – vâsta maximă de folosire pentru reproducere (4-5 ani la cocoş, curcan, răţoi şi 6-7 ani pentru gâscani); – reproducerea la păsări are loc după vârsta de 11 luni la cocoşei şi curcani şi după vârsta de 2 ani la răţoi şi gâscani; – calitatea şi cantitatea furajelor administrate pe cap şi pe zi; – prospeţimea ouălor folosite la incubaţie (maxim 7 zile la găini, 6-8 zile la curci, gâşte, raţe); – vârsta păsărilor (cele mai bune ouă pentru incubat sunt obţinute în primul an de exploatare de la găini şi se menţine 1,5 ani, iar la curci, gâşte şi raţe în al doilea an şi se menţine 3-4 ani); – ouale pentru incubat (clocit) trebuie sa fie curate, cu coaja netedă, intactă, de mărime normală. După recoltare, ouale se aşează în cofraje cu vârful ascuţit în jos, se ţin într-o cameră răcoroasă, slab luminată sau chiar la întuneric, cu o temperatura de 12°C şi cu posibilităţi de aerisire (ventilare). Embrionul începe să se dezvolte chiar din momentul când a avut loc fecundarea în oviduct, fapt pentru care trebuie să se asigure ouălor un regim de temperatură care să înceteze metabolismul, fără a-l degrada, mai ales vara, când la temperatura de 28°C în atmosferă se continuă dezvoltarea embrionului. În gospodăriile populaţiei se folosesc incubatoare de capacitate mică (60-150 bucăţi ouă), majoritatea construite artizanal, fără a respecta tehnologia de incubaţie, condiţiile biologice necesare dezvoltării embrionului. Dacă la cloşcă, oul are asigurate condiţii naturale de microclimat (temperatură, umiditate, ventilaţie), la incubaţia artificială trebuie să se asigure în interiorul incubatoarelor, indiferent de capacitatea lor, o temperatura optimă de 37,5-37,8°C la ouăle de găină. În acelaşi timp, ouăle se intorc de cel puţin trei ori pe zi până în a 18-zi de incubaţie, când incepe ecloziunea (să ciocnească). Dupa 18 zile de incubaţie, în incubator se scade temperatura, umiditatea creşte (apa mai multă), ouăle sunt aerisite (ventilate mai des) pentru a favoriza ieşirea puilor din ou. 2 comentarii...
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: mariosv
Mesaj:
mariosv
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.